VCA certificaat

Het VCA certificaat wordt steeds vaker verplicht gesteld door werk- en opdrachtgevers op de bouwlocatie. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. VCA helpt bedrijven om veilig en gezond te werken en ongelukken te voorkomen. Met een VCA certificaat van NoRisk Veiligheidsopleidingen op zak voldoet u aan alle wetgeving op veiligheidsgebied. Dit zijn de voordelen van het halen van uw certificaat via NoRisk:

 • Examen halen binnen 1 dag
 • Keuze uit VCA certificaat Basis of VCA VOL
 • Cursuslocaties door heel Nederland
 • 10 jaar geldige VCA certificering

Opleiding VCA Basis

Geschikt voor: Bedrijven en Particulieren

Kosten: €245.00 voor 1 dag(en)

4.7 out of 5 stars

Opleiding VCA VOL

Geschikt voor: Bedrijven en Particulieren

Kosten: €245.00 voor 1 dag(en)

4.7 out of 5 stars

Wat is een VCA certificaat?

Het Veiligheid Checklist Aannemers (VCA) certificaat bestaat uit een lange checklist aan voorwaarden en kritische vragen over de veiligheid van de bouw- of werkplaatsen. Om aan deze veiligheidseisen te voldoen moeten er enkele maatregelen van toepassing zijn. Een bedrijf ontvangt alleen het VCA certificaat wanneer ze aan alle maatregelen voldoet. Voldoet het bedrijf niet aan alle punten? Dan moeten eerst de nodige aanpassingen worden doorgevoerd.

VCA certificaat halen

Bent u vaak werkzaam op een bouwterrein, in een werkplaats of fabriek of voert u werk uit in een andere risicovolle omgeving? Dan is een VCA certificaat geen overbodige luxe. Er zijn verschillende soorten VCA certificaten. Het certificaat dat u nodig heeft, is afhankelijk van uw functie(eisen).

NoRisk biedt zowel de opleiding VCA Basis als VCA VOL aan. Zowel particulieren als bedrijven zijn bij ons van harte welkom.

VCA cursus Basis

De VCA Basisveiligheid cursus is bestemd voor de uitvoerende laag binnen een organisatie, ofwel: operationele medewerkers. De cursus is daarnaast geschikt voor iedereen van wie het basis certificaat (bijna) verlopen is. Met een VCA certificaat Basis op zak toont u aan dat u de basiskennis van gezondheid, veiligheid en milieu goed beheerst. U kunt dus op een veilige manier werken en rekening houden met de gezondheid van uzelf en van anderen.

VCA VOL certificaat

De afkorting VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevenden. Naast theorie bevat de VCA cursus VOL praktijkonderdelen. Zowel zzp’ers als leidinggevenden moeten tegenwoordig een geldig VCA certificaat hebben om aan alle normen te voldoen. Dit geldt met name voor onderstaande werkvelden:

 • Technische dienst
 • Elektrotechniek
 • Bouwkunde
 • Werktuigbouwkunde
 • Civiele techniek
 • Procesbesturing

Als zzp’er draagt u verantwoordelijkheid voor uw eigen arbeidswerkzaamheden. Het is daarnaast voor mogelijke opdrachtgevers aantrekkelijker om met u in zee te gaan, dan met een zzp’er zonder VCA certificaat.

VCA cursus VIL VCU

De laatste variant staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Dit VCA certificaat is specifiek bedoeld voor leidinggevenden en intercedenten die voor uitzendbureaus werken. Ook dit certificaat is 10 jaar geldig. Steeds meer uitzendbureaus stellen deze norm aan medewerkers in de bouw. Of dit nou medewerkers zijn in de uitvoerende of leidinggevende laag: een VCA certificaat waarborgt de veiligheid van de medewerkers en zijn/haar collega’s.

VCA certificering in 1 dag

Iedere VCA opleiding duurt slechts een dag. U kunt een VCA cursus doordeweeks volgen van 08:00 tot 16:00 uur. Het examen houden we vervolgens van 16:30 tot 17:45 uur. Na het succesvol afleggen van het examen ontvangt u direct een officieel VCA certificaat. De geldigheidsduur van uw VCA certificaat bedraagt standaard 10 jaar.

VCA behalen door heel Nederland

NoRisk Veiligheidsopleidingen vindt het belangrijk dat de VCA cursus laagdrempelig en bereikbaar is voor iedereen. We maken daarom gebruik van opleidingslocaties verspreid over heel Nederland. Zodoende is er altijd wel een locatie bij u in de buurt waar u uw VCA certificaat kunt behalen.

In 5 stappen een VCA certificaat behalen

 1. Kijk bij de VCA cursus die bij uw situatie past. U kunt kiezen uit VCA cursus Basis of het VCA VOL certificaat.
 2. In de rechterbalk vindt u alle locaties terug. Klik op de gewenste locatie.
 3. U ziet direct welke cursusdata er ingepland zijn en hoeveel plaatsen er nog vrij zijn.
 4. Klik op “aanmelden” bij de gewenste cursusdatum. U hoeft niets voor te bereiden.
 5. Op de dag van de VCA cursus krijgt u de nodige theorie om aan het einde van de dag uw VCA certificaat met vlag en wimpel te behalen.

De voordelen van een VCA cursus op locatie

We zien steeds vaker VCA cursussen die online worden gegeven. NoRisk Veiligheidsopleidingen heeft bewust voor fysieke opleidingen gekozen. Ieder bedrijf opereert namelijk onder andere omstandigheden. We vinden het daarom belangrijk dat wij ons lesaanbod zoveel mogelijk afstemmen op de specifieke werkomstandigheden.

Bij NoRisk komt kwaliteit boven kwantiteit

Tijdens de klassikale lessen leren we door de interactie met de groep welke factoren van toepassing zijn per medewerker. Op deze manier houden we de kwaliteit van onze VCA cursussen hoog en maken we de brug van theorie naar praktijk zo klein mogelijk. Medewerkers passen hierdoor het geleerde makkelijk toe in de praktijk.

Alle voordelen van een VCA cursus op locatie op rij:

 • De VCA cursus is volledig afgestemd op de doelgroep.
 • De opgedane theorie wordt makkelijker onthouden.
 • De VCA cursus is afgestemd op de eigen werkomstandigheden.
 • De cursus is inhoudelijk van hoge kwaliteit.
 • Medewerkers maken makkelijker de transfer van theorie naar praktijk.

Direct inschrijven voor een VCA certificaat

Bent u geïnteresseerd een van onze VCA opleidingen? Schrijf u dan direct in via het inschrijfformulier. Op zoek naar een incompanycursus of een cursus voor een grotere groep werknemers? Ga dan naar onze offertepagina. Geef alle benodigde informatie op, dan sturen we u zo snel mogelijk een voorstel toe.

Contact opnemen met NoRisk Veiligheidsopleidingen

Heeft u nog aanvullende vragen of bent u geïnteresseerd in het VCA certificaat? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op via 0529 820 210. We helpen u graag verder. Het is ook mogelijk om ons contactformulier in te vullen.

Bel naar NoRisk Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over de VCA cursus

NoRisk Veiligheidsopleidingen krijgt regelmatig dezelfde vragen van klanten. Om u snel te helpen, vindt u hieronder antwoord op deze veelgestelde vragen.

Wat kost een VCA cursus?

Voor zowel onze VCA Basis als VCA VOL cursus rekenen we € 245,- (€ 296,45 incl. btw). Dit is inclusief lunch, koffie of thee en 100% startgarantie. Startgarantie houdt in dat de cursus altijd doorgaat, zodat u geen rekening hoeft te houden met afzeggingen of omboeking van de cursus.

Hoe lang duurt een VCA opleiding?

Een VCA cursus van NoRisk Veiligheidsopleidingen begint om 08.30 en eindigt om 16.00 uur. De cursus wordt vervolgens afgesloten met een examen van 16.30 tot 17.30 uur.

Wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL?

Het verschil tussen VCA VOL en VCA Basis is dat VCA VOL voor leidinggevenden is en VCA Basis voor medewerkers. Het VCA Basis certificaat is voor medewerkers van aannemers en opdrachtgevers die het bezit van een VCA certificaat verplichten. Het VCA VOL certificaat is geschikt voor leidinggevenden en ZZP’ers.

Hoe lang is mijn VCA certificaat geldig?

Een VCA certificaat is standaard 10 jaar geldig.

Hoe verleng ik mijn VCA certificaat?

U verlengt uw certificaat door opnieuw een VCA Basis of VCA VOL cursus te volgen.

Dé aanbieder voor Veiligheidsopleidingen in Nederland.

Wij geven trainingen op 25 locaties in het land en Incompany. Ervaren, Klantgericht & Lage Kosten. Voor zowel bedrijven als particulieren bieden wij scherpe prijzen en top service.